• 556 420 104
  • info@zsklimkovice.cz
  • Vřesinská 22, 742 83 Klimkovice
Na návštěvě v galerii

Na návštěvě v galerii

Dne 24.5.2022 se žáci 8.C zúčastnili edukačního programu s názvem „Světlo ve tmě“ v ostravské Galerii Plato.

 

Edukační programy pořádané galerií pro školy podporují mladé lidi a pedagogy, aby prostřednictvím současného umění lépe poznali sami sebe a druhé.

Obsah programu, jehož motto znělo: „Experimentem proti úpadku“ a měl podobu bojové hry, byl inspirovaný science-fiction knihou Den trifidů Johna Wyndhama, příběhem o apokalypse, o konci světa. Co kdybychom vám ale řekli, že konec světa už začal, že jsme přímo v něm a probíhá všude kolem nás, aniž bychom si toho výrazně všimli?

Úkol zněl tedy jasně – když budeme spolupracovat, přežijeme.

Žáci měli v průběhu dopoledne možnost prohlédnout si výstavní prostory bývalého hobby marketu Bauhas a seznámit se tak s různými podobami současného umění, což byla pro většinu z nich zcela nová zkušenost. O svoje zážitky se s vámi podělili níže.

Čas strávený v galerii jsme si užili a určitě do ní zavítáme i v příštím školním roce.

Mgr. Zuzana Malíková

   Na tuto školní akci jsem se hodně těšila a vůbec by mě nenapadlo, že by galerie mohla být na takovém místě. Měli jsme připravený program, který byl zábavný, vyrobili jsme si masky z listů, taky jsme měli zavázané oči a museli jsme chodit poslepu za zvukem. Určitě bych se tam vrátila, celý interiér některých místností mě zaujal.  

Sofie Vlková

    Byly tam různé stavby, velice zajímavé, například šatna, knihovna. Plnili jsme různé úkoly, prvním bylo udělat si masku z rostlin, kdyby vypukla apokalypsa. Druhým úkolem bylo najít květinu na zahradě, která byla rozbitá. Koukali jsme se na film, který měl 12 minut a byl o tom, jak by vypadal svět bez lidí. Akce se mi líbila, bylo to zajímavé a zábavné.

 Michal Pavlík