• 556 420 104
  • info@zsklimkovice.cz
  • Vřesinská 22, 742 83 Klimkovice

Jarní prázdniny 2022 na svahu

Deset dětí prvního stupně z naší ZŠ v Klimkovicích letošní jarní prázdniny strávily aktivním sportem. Jejich rodiče využili nabídky školy ve spolupráci se sportovní agenturou Fitano.  Děti se mohly proto zúčastnit lyžařské a snowboardové školy v Malenovicích. Agentura zajistila nejenom dopravu, ale také kvalitní výuku jízdy na lyžích a snowboardu.

O žáky rozdělené podle zájmu a schopností do pěti družstev se staralo celkem sedm instruktorů, kteří jim předávali své zkušenosti, učili je prvním krůčkům na svahu a rozvíjeli jejich už nabyté dovednosti.  Na sjezdovce byl sníh po celou dobu lyžařského kurzu, a i když byl převážně technický, každé ráno nás čekal vzorně upravený manšestr. První den se sice nebe trochu mračilo a pozlobil nás i silnější vítr, ale zato následující dva dny jsme si užili doslova malých Alp u nás v Beskydech.

Slunce vykouzlilo při svačině v terénu úsměv na nejedné dětské tváři. Někteří účastníci proto doslova odhazovali své svršky a jezdili chvílemi jen v mikinách a třeba i v kraťasech. Nebylo proto divu, že při tak malebném počasí se všem dařily obloučky i jízda svahem doslova jedna radost. Nemohli jsme si přát víc.

Družstvo nejlepších lyžařů si na vrcholu sjezdovky dokonce uspořádalo i menší piknik. Z takového množství pohybu pořádně vyhládne. Oběd v chatě Poma, která se nachází hned vedle stejnojmenné sjezdovky, přišel k chuti. Do jídla nikdo nemusel dvakrát pobízet.

Vyvrcholením lyžařského kurzu byly páteční závody ve slalomu jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Děti z Klimkovic se sice neumístily na medailových pozicích, ale i tak zde platilo ono známé pořekadlo: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“.

Proto bych chtěla touto cesto ještě jednou pogratulovat těmto dětem: Janu Milanovi k 10. místu, Jakubu Zámrskému k 6. místu. Kluci byli členy 3. družstva. Nikole Přikrylové ke 12. místu, Martinu Zámrskému k 5. místu. Tyto děti byly členové 2. týmu. Snowborďáci dopadli takto: Natálie Berešová skončila na 6. a Robin Kalaš na 5. místě. Jeho bratr Daniel se závodů bohužel nemohl zúčastnit. Většinu kurzu však odjezdil spolu se svými kamarády. K účasti při výcviku mu blahopřejeme. Žáci dostali své certifikáty s fotem a věcné odměny.  Největší radost dělali všem začátečníci, a převážně ti nejmenší, pro které to byla na sněhu premiéra. Právem jim všem náležela zlatá medaile, protože od prvního dne, kdy se váleli po zemi jako zralé hrušky, udělali veliký pokrok a zvládli kromě jízdy na vleku k  radosti instruktorů i rodičů sjet celý kopec. Tito benjamínci jezdili ve 4. družstvu. Byli to tihle šikulové: Bára Onderková, Barbora Oslislová a Zita Melniková.

 Po vyhodnocení a odměnách následovalo závěrečné focení a déšť z bonbonů, který se na děti snesl z plných hrstí instruktorů. Ti je rozhazovali za hlasitého výskotu a jásotu všude kolem.

Rádi bychom poděkovali Mgr. Markétě Stoklasové, vedoucí sportovní agentury, která tuto hezkou a smysluplnou akci uspořádala.  Poděkování patří také instruktorům, dětem za vytrvalost, houževnatost a chuť se zlepšovat i jejich rodičům, kteří je denně na svah vypravovali a mnozí je přijeli podpořit poslední den při závodech.

S pozdravem Skol! se budeme těšit zase za rok.

Mgr. Nelly Kavalová