• 556 420 104
  • info@zsklimkovice.cz
  • Vřesinská 22, 742 83 Klimkovice
NÁVŠTĚVA KINA

NÁVŠTĚVA KINA

V pátek 18.11. se žáci z celého druhého stupně vypravili do místního kina na nové zpracování historického dramatu v režii Petra Jákla, Jan Žižka.

Pravé zimní počasí s prvními vločkami sněhu nás přímo přeneslo do studeného a temného středověku. Ocitli jsme se na konci 14.století, kdy jsou Země Koruny české zmítány násilím a tyranií. Jan Žižka je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat.

Výkony hlavních i vedlejších hereckých postav, ve kterých můžeme poznat známé zahraniční i české herce, nás ihned vtáhnou do napínavého děje plného krveprolití, boje o holý život, ale také vášnivé lásky a romantiky. Atraktivitě filmu přispívá i sugestivní soundtrack s ústřední melodií „Ktož sú boží bojovníci.“

Dětem, kterých jsem se ptala, se film zdál zajímavý, což bylo ostatně znát i na nízké míře hluku v kině. Snad jim přiblížil významného hrdinu našich dějin a také obraz středověku v jeho typické surovosti.

Mgr. Marcela Ševčíková