• 556 420 104
  • info@zsklimkovice.cz
  • Vřesinská 22, 742 83 Klimkovice
TRENÉŘI V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ

TRENÉŘI V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ

Naše škola se opět zapojila do projektu pro podporu činnosti sportovních trenérů a fyzioterapeutů na MŠ a ZŠ.

Nezdá se, že by to bylo zase tak dlouho, ale skutečně je to už rok, kdy za námi do obou tělocvičen prvně dorazili trenéři basketbalu, aby obohatili a zpříjemnili hodiny TV pro žáky prvního stupně naší školy. Pan Marek Stuchlý se synem za dětmi docházeli od měsíce října ve čtvrtky a pátky. Ten starší ze jmenované dvojice je trenérem a předsedou klubu BK NH Ostrava. V měsíci prosinci tato prospěšná a smysluplná aktivita končí a žáci i paní učitelky se tak v pátek 16.12.2022 uvidí s trenéry naposled.

Pánové přinesli program na zvýšení všeobecné tělesné zdatnosti, pohyblivosti dětí a jejich obratnosti. Je žádoucí mládež vytáhnout od počítačů, mobilních telefonů,  televizí a ukázat jim i jiné možnosti trávení volného času. Vždyť ne nadarmo se říká: „Ve zdravém těle, zdravý duch.“ Sport může v životě napomoci překonávat nejen zdravotní potíže, ale dokáže formovat nové kolektivy, kamarádství a v těžkých chvílích slouží třeba i jako lék na bolavou dušičku. Děti hodiny s trenéry milují. Sytí si svou potřebu změny a dobré zábavy při tělocviku. Program je sestaven z nejrůznějších her a aktivit. Trenéři k přípravě na hodiny nepřistupují vůbec lehkomyslně. Jsou vždy nachystáni, mají s sebou zásobu pomůcek. Nabízí dětem nepřeberné množství námětů na pohybové hry. Mají k nim kamarádský a přátelský přístup. Mnohdy se do hry zapojí společně s nimi. Mají trpělivost a ochotně dětem znovu vše ukazují a vysvětlují. Nikdo z žáků nesedí, každý je zapojen a neustále se hýbe. Když pan Marek zakřičí: „Mrkvičky,“ děti doslova piští nadšením. Časový úsek jedné vyučovací hodiny, která trvá 45 minut, většinou nikdy nestačí. Školství je zcela přefeminizováno. Mužský element ve výuce samozřejmě schází.

Propocené cvičební úbory a dresy mluví za vše. Usměvavé a prokrvené tváře našich dětí jsou odměnou všem zúčastněným stranám. Však se na to dětí sami zeptejte. Děkujeme Vám, páni trenéři, kolektiv pedagogů 1. stupně.

                                                         Mgr. Nelly Kavalová