• 556 420 104
  • info@zsklimkovice.cz
  • Vřesinská 22, 742 83 Klimkovice
AT THE RESTAURANT

AT THE RESTAURANT

Prožitkové učení anglického jazyka

Součástí nezbytných kompetencí v cizím jazyce, je schopnost objednat si v restauraci jídlo. I když žijeme ve zrychlené době plné QR kódů, fastfoodů na objednání bez kontaktu s člověkem nebo objednání jídla pomocí aplikace, určitě se setkáme v životě se situací, kdy nás v zahraničí obsluhuje skutečný číšník nebo servírka a my si máme objednat a poté zaplatit.

Právě tyto situace dostali žáci 9.B a 9.C do učebny Google Classroom k nastudování ve formě videa poté, co jsme základní fráze probrali ve škole. Jejich úkolem bylo vymyslet si název restaurace, vytvořit menu a přinést skutečné jídlo, které si potom společně snědí.

K tomuto situačnímu a prožitkovému učení jsme si „pronajali“ naši školní kuchyňku a mohlo se začít chystat. V hodině si žáci pochutnali na domácích buchtách, pizza šnecích, chlebíčcích, čínských polévkách a pizze. Dokonce si přinesli i vlastní nápoje. Všechny tyto dobroty museli pak řádně zaplatit – dokonce si pro tento účel připravili i platební karty.

Pro mnohé žáky je největším problémem stud, který prožívají v hodinách, kdy mají nahlas hovořit před ostatními spolužáky v cizím jazyce. V příjemném prostředí, kde byli všichni na jedné lodi, se nikdo mluvit nebál a tento úkol zvládli všichni na výbornou.

Mgr. Marcela Ševčíková